FIFO
FIFO jest metodą wyceny zapasów w magazynie na podstawie kolejności przyjęcia produktu przez magazyn. W skrócie materiał który został zakupiony jako pierwszy zostanie skonsumowany w pierwszej kolejności. Metoda ta jest szczególnie przydatna dla produktów, które charakteryzują się dużymi wahaniami cen dostaw.
Kluczowym elementem wdrożenia Lean Management w obszarze produkcji jest zrozumienie przepływu, w jaki sposób materiały poruszają się w procesie produkcyjnym między gniazdami roboczymi.
Mapa przepływu dostarcza informację na temat jak będzie wyglądała produkcja, które elementy procesu przepływają bez problemu, a które wymagają kontroli na wyższym poziomie.
Dla części materiałów w produkcji wymagane jest sterowanie kierunkiem przepływu. Pewien poziom zrównoważenia można osiągnąć dzięki kolejkowaniu FIFO (First In / First Out). Kolejki fifo dyktują kolejność przepływu produktu zarówno w procesie produkcyjnym jak i sprzedażowym.
Zasada działania fifo
Proces przyjęcia i zużycia produktu w opisywanej metodzie przedstawia poniższy schemat.
Patrząc od góry: do magazynu przyjmowane są pewne ilości produktów. Magazyn powinien być zbudowany w taki sposób aby umożliwić rozróżnienie odpowiednich dostaw (kwadraty w różnych kolorach mogą oznaczać kolejność skrzyń w regale). Przy wydaniu materiału na produkcję należy zawsze korzystać ze skrzyni, która jest pierwsza w regale (w tym przypadku kolor fioletowy). Taki obrót materiałowy umożliwia sprzedaż materiału w cenie, która nie będzie niższa od ceny zakupu.
Fifo w systemach ERP
Data przyjęcia | Indeks | Zapas | JM | Cena | Wartość |
2013-02-04 | Cukier | 100 | kg | 5 | 500 |
2013-02-03 | Cukier | 20 | kg | 4 | 80 |
2013-02-02 | Cukier | 50 | kg | 6 | 300 |
2013-02-01 | Cukier | 20 | kg | 5 | 100 |
Wartość magazynu: | 980 |
Powyższa tabelka przedstawia historię zakupów cukru przez hurtownię. Jak widać cena za kilogram waha się z dnia na dzień. Zaksięgowanie materiału powinno odbyć się po cenie która obowiązywała w dniu dostawy.
Zakładając, że klient kupuje od hurtownika 60kg cukru. Księgowanie zużycia powinno odbyć się jak przedstawia powyższa tabelka. Wycena zużycia powinna odbywać się wg. kolejności dostaw. W powyższym przypadku pierwsza dostawa zrealizowana była 2013-02-01 – 20kg w cenie 5zł/kg. Od tej dostawy należy zacząć wycenę produktu. 20kg cukru powinno być sprzedane wg ceny dostawy czyli 5zł. Klient jednak potrzebuje 60kg. Brakujące 40kg należy wycenić po cenie następnej dostawy z dnia 2013-02-02 – 50kg czyli 6zł/kg.
Zapasy magazynowe po ruchach materiałowych przedstawiają się następująco:
Data przyjęcia | Zapas | JM | Cena | Wartość | |
2013-02-04 | Cukier | 100 | kg | 5 | 500 |
2013-02-03 | Cukier | 20 | kg | 4 | 80 |
2013-02-02 | Cukier | 10 | kg | 6 | 60 |
Wartość magazynu: | 640 |
Większość systemów ERP zezwala na wycenę zapasów wg. metody FIFO. Wdrożenie takiej wyceny magazynu nie powinno sprawić wiele trudności.